tirsdag den 4. december 2012

SEVILLA OG SPANSK JUL

I november var vi på en forlænget weekend til Sevilla........
Vi har været på en skøn 5 dages tur til Sevilla, sammen med Camilla og Brian.
Det var både Mikkel og de to unge journalisters første tur til den Andalusiske hovedstad.
Jeg har valgt at lave en lille billedserie for at vise byen frem.
 
Plaza de Europa er en halvcirklet plads. Bygget i 1929 til verdensudstillingen
Lidt af Sevillas Katedral. Den er enorm stor og har et klokketårn der hedder La Giralda = Vejrhane
 
 
 Ved en anden kirke var der bryllupsgøster. De var bare så flotte i tøjet.

På tapasbaren El Rinconcillo som er Sevillas ældste tapasbar.
Her har vi fået skinke, øl, ost, brød for 16,30 euro
En anden tapasbar
 Og endnu en
En af de mange broer der går over Guadalquivirs floden. På den vestlige bred ligger Triana kvarteret og den nye bydel.

Virgin de la Marcarena. Ren guld og sølv, hun er meget tilbedt.
 
 
Den spanske jul - navidad.............
I hver by i Spanien er der, (fra midt i november) et julemarked, som besøges af næsten alle op til jul. Her er boder med tonsvis af forskellige figurer til hjemmets julekrybbe, nissedragter og kulørte kugler. Jeg har undret mig over hvorfor der er så mange artikler såsom pruttepuder, klovnenæser m.m. på julemarkeder. Har forhørt mig om det, og ved nu at den 28. december er Spaniens ”spas-dag”, hvor man må snyde hinanden – og værre end vi gør i Danmark den 1. april...
Duften af brændte mandler, ristede kastanjer og tusindvis af lys og forventningsfulde børn gør besøget ekstra hyggeligt. 
 
Det lyder som om juleforberedelserne starter de første dage i december i de spanske hjem.
Den 8. december fejres byens skytshelgen " La Inmaculada Concepción" oversat til dansk: Den uplettede undfangelse.
Det er en meget vigtig dag i Spanien. De fleste har forberedt sig til den store dag ved at gøre hovedrent i hele huset, det jeg kalder julerengøring, hvor alt bliver vasket og poleret, så det står rent og fint til denne store festdag. De fleste har fået nyt tøj, som bæres første gang den 8. december. Gad vide om det også gælder for os i Casa Michelsen?
På selve dagen bærer en gruppe mænd en stor skulptur af Jomfruen på deres skuldre fra kirken i prosession rundt i byen, og kirken holder specielle aftenmesse de efterfølgende ni dage. Hver dag er tilegnet indbyggere fra de forskellige områder i byen. Alle skal medbringe gaver i form af madvarer, som senere bliver delt ud til fattige og trængende for at de også kan mærke, det er jul. Vi ved endnu ikke hvilken dag det er os fra bydelen San Sebastian der skal deltage, men deltage det skal vi, og jeg tror vi tager hjemmebagte småkager og gulerodsboller med.
Den 8. december bliver også en stor dag for Mikkel – da han og Kai skal endnu en tur til Malaga for at se fodbold på stadion. Denne gang er kampen mellem Malaga og Granada.
Der er ingen speciel tradition for julemiddagenden 24. december her i Spanien. Dog kan vi i reklamerne på TV og dem i papir fra Marcadone og LIDL se, at skaldyr som hummer, kæmperejer, krabber, østers etc. må være juledelikatesser hernede. Der bliver også købt mange store Serrano skinker og Mancheco oste.
1. juledag er den store familiedag, hvor der først er morgenmesse, efterfulgt af frokost, ofte med kalkunsteg. Der er tradition for, at hele familien går en tidlig aftentur på strandpromenaden langs Middelhavet.
Den 5. januar følger spanierne den samme tradition år efter år, hvor byens borgere stiller op i gaderne for at se De Hellige Tre Kongers ankomst om aftenen. Kongerne sidder på hver deres vogn i meget smukke dragter og med krone på hovedet. Med på vognen har de deres ”hoffolk” i farverige dragter. De smider karameller ud til børnene, og der samles op på livet løs.

Foran og bagved hver vogn danser en gruppe i festlige dragter. Det er som taget ud af 1001 nats eventyr. Hver gruppe afsluttes af musikanter. Derefter kommer den næste konge med hoffolk og dansere. Hvor mange grupper der er her i Almunecar ved vi ikke, men i Malaga er der mange.
Inden børnene går i seng om aftenen har de pudset deres sko og stillet dem ved soveværelse døren eller på balkonen. Det er for at overbevise De Hellige Trekonger om, at her bor artige børn, der fortjener gaverne. Når børnene vågner om morgenen den 6. januar, bliver gaverne åbnet. Vi tror ikke der er gaver til de voksne….
UPS – jeg glemte det spanske nytår. Spanierne går på restaurant for at spise en 5 – 7 retters menu. En slags saltet klipfisk er en af retterne, som er en ren nydelse for spanier, men bestemt ikke for vores smagsløg. På slagene 12 spises 12 små vindruer et for hvert klokkeslag. Hvis man kan det vil man få et lykkeligt nyt år. Jeg vil bare lige sige, at jeg tror det passer, da jeg har kunnet snuppe de 12 druer de sidste tre år, og jeg føler mig total lykkelig det meste af tiden.
 
Elsebeth


Ingen kommentarer:

Send en kommentar